Tema: Cøliaki
Glutenfri madvarer kan købes billigt her.
Hvad er cøliaki?
Cøliaki er overfølsomhed for proteiner, der findes i visse kornsorter. Samlebetegnelsen for disse proteiner er gluten.
Cøliakipatienter bør derfor undgå alle glutenholdige fødevarer, hvilket i praksis vil sige alle levnedsmidler, der indeholder:
- Hvede
- Rug
- Byg
- Havre
Cøliaki kaldes i øvrigt også glutenallergi, glutenintolerance eller glutensensitiv enteropati.
I dette tema kan du læse om følgende:
- Cøliaki (hovedartikel)
- Glutenallergi (supplerende information)
- Glutenfri madvarer (link til webshop som sælger glutenfri fødevarer)
- Dansk cøliakiforening (om foreningen)
Det internationale symbol for glutenfri fødevarer
Hvede har en høj koncentration af gluten
Rug – som f.eks. bruges i rugbrød – indeholder også gluten
Byg – som bl.a. indgår i øl – indeholder også gluten
Havre indeholder gluten, men der findes specialfremstillet havre, som er glutenfri
Glutenfri kost
Når man har cøliaki, er det vigtigt, at man udelukkende spiser glutenfri fødevarer. Nedenfor findes en oversigt over fødevarer, der 1) indeholder gluten, 2) muligvis indeholder gluten og 3) ikke indeholder gluten:
Glutenholdige fødevarer
De glutenholdige fødevarer inkluderer:
- Hvedemel, fuldkornshvedemel, hvedekerner, hvedeklid, hvedekim, durumhvede, urhvede, grahamsmel, sigtemel, rugmel, rugkerner, byggryn, perlebyg
- Mannagryn, semulje, bulgur, couscous,
spelt, emmer, enkorn, kamut - Havregryn, havremel, müsli, havreklid,
havrekager (undtaget herfra er dog alle produkter af specialfremstillet havre) - Brød, kager, kiks, pasta, rasp, vafler, bageblandinger, ristede løg, madlavningsfløde
Fødevarer der kan indeholde gluten
Følgende fødevarer kan indeholde gluten:
- Forskellige morgenmadsprodukter (cerealer)
- Kødfars, postej, paté, pølse, pålæg, færdigretter, stuvning, sauce, bouillon
- Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade,
karry, sojasauce, frosne kartoffelprodukter, forskellige krydderiblandinger - Fyldt chokolade, lakrids, vingummi, karameller, chips
- Øl og milkshake
Fødevarer der ikke indeholder gluten
Disse fødevarer indeholder ikke gluten og er derfor vigtige i en glutenfri kost:
- Kød (fersk, frossent, røget og saltet – ikke fars, pølse, postej osv.), fjerkræ, indmad, fisk og æg
- Kartofler og grøntsager (friske og konserverede)
- Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, nødder, mandler
- Mælk, syrnede mælkeprodukter (uden müsli), ost, margarine, smør, olie
- Saft, juice, sodavand, vin, spiritus
Husk altid at læse varedeklarationerne, når du køber ind!
Kilde: https://www.foedevarestyrelsen.dk/
Glutenfri madvarer kan købes billigt her.
Patientforeninger