Falsk strubehoste hos voksne, børn og babyer

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Hvad er falsk strubehoste?

Falsk strubehoste (pseudocroup) optræder især hos børn fra 6 måneder til omkring 5 års alderen, og er kendetegnet ved følgende symptomer:

  • Karakteristisk gøende hoste
  • Besværet vejrtrækning
  • Hæshed

 

Hvad er årsagen til falsk strubehoste?

Falsk strubehoste skyldes en virus infektion (ofte en parainfluenza-virus). Smitten sker formentlig ved inhalation af dråber med virus fra hoste, nys og snot og forekommer fortrinsvis i vinterhalvåret.

Betændelsesreaktionen medfører en hævelse omkring stemmelæberne i struben, som på grund af de små pladsforhold i luftvejene hos børn fører til hæshed, besværet vejrtrækning og den karakteristiske gøende hoste. Hævelsen er værst når barnet ligger ned, hvorfor man hyppigst vil opleve symptomer tidligt på natten.

Hvem får falsk strubehoste?

Falsk strubehoste rammer især små børn, men kan også forekomme hos voksne. Herunder gennemgås sygdommen kort for hhv. voksne samt børn og babyer:

 

Voksne

Hos voksne kaldes falsk strubehoste betændelse i strubehovedet eller laryngitis, og kan opdeles i to former:

  • Akut laryngitis
  • Kronisk laryngitis

Den akutte form opstår almindeligvis ved forkølelse eller influenza, og skyldes typisk infektion med virus. Andre årsager kan være bakterier, svampe, rygning, overanstrengelse af stemmen, sure opstød, passiv rygning samt brug af visse typer medicin. Voksne oplever den akutte laryngitis som en almindelig forkølelse, hvor de typiske symptomer er halsonde og hæshed.

Den kroniske form kan have flere årsager, som bl.a. kan være rygning, gentagende betændelser i strubehovedet, næsen eller bihulerne, indånding af støv, sure opstød, kraftig belastning af stemmen m.fl.

 

Børn og babyer

Falsk strubehoste rammer især børn fra de er omkring 6 måneder gamle til omkring 5 års alderen, og skyldes især parainfluenza-virus. Infektionen medfører betændelse i halsen, særligt i området omkring stemmebåndene. Dette resulterer i de karakteristiske symptomer, der er beskrevet nærmere nedenfor.

Generelt gælder, at jo yngre barnet er, des værre er symptomerne. Dette skyldes, at babyer og helt små børn kun har meget lidt plads i luftrøret, og at selv meget små hævelser derfor kan føre til vejrtrækningsbesvær. I 5 års alderen er der normalt så meget plads i luftrøret, at hævelsen kun i sjældne tilfælde resulterer i problemer med vejrtrækningen.

Hvad er symptomerne på falsk strubehoste?

De typiske symptomer er vejrtrækningsbesvær (når der åndes indad – ikke udad), hæshed og søløve-agtig hoste. Ofte er barnet grædende og angst. Normalt er der ingen feber. I reglen vågner barnet med symptomer efter et par timers søvn. Symptomernes forværres normalt om natten og den første nat er næsten altid den værste. Anfaldet er som regel overstået på et døgn.

Der kan i sjældne tilfælde være tale om en livstruende vejrtrækningsbesvær med blåfarvning omkring munden. Dette ses dog særligt ved strubelågsbetændelse (latin: laryngitis acuta stridulans), der er en helt anden sygdom, som skyldes bakterier (f.eks. hæmophilus influenzae). Act-Hib vaccinen (meningitis vaccinen) beskytter også mod strubelågsbetændelse.

 

Hvornår bør man søge læge?

Barnet bør tilses af en læge, hvis vejrtrækningsbesværet ikke hurtigt bedres. Dette gælder også hvis barnet fortsat har feber og hoste efter 2 dage.

Man bør ringe 112, hvis barnet:

  • hvis vejtrækningsbesværet pludseligt forværres
  • ikke trækker vejret tilstrækkeligt
  • bliver blåt omkring munden, næsen eller neglene
  • sidder savlende uden rigtigt at kunne sige noget
  • bliver sløvt og svært at komme i kontakt med pga. udmattelse
  • har indtrækninger (hvor musklerne i maven, halsen og ribbenene bruges til vejtrækning – dvs. hvor huden trækkes ind i disse områder ved hver indånding)

Hvis vejrtrækningsbesværet pludseligt forværres, er det vigtigt at ringe 112, da der i sjældne tilfælde kan være tale om strubelågsbetændelse.

 

Hvad kan man selv gøre?

  • Ro: Sørg for at der ro omkring barnet og vær selv rolig (din egen uro smitter af på barnet!).
  • Temperatur: Værelset som barnet befinder sig i bør være køligt. Man kan også tage barnet med ud i kold luft. Husk under alle omstændigheder at pakke barnet ind i en dyne el.lign.
  • Sidde op: Når barnet er vågent bør det sidde op – evt. på armen eller i skødet – da dette letter vejrtrækningen. Når barnet sover, bør det ligge med hovedet og overkroppen højt (f.eks. halvt siddende).
  • Kolde drikke: Kolde drikkevarer – eller f.eks. en is – kan hjælpe på hosten.
  • Feber: Hvis barnet har feber, bør man ikke pakke det ind i dyner o.lign – her er det vigtigt, at barnet har så lidt tøj på som muligt. Husk også at give barnet rigeligt at drikke.

 

Behandling

Som nævnt ovenfor bør man tage barnet op siddende på skødet, beroliges og få frisk kold luft via et åbent vindue (husk at pakke barnet godt ind i dynen!) el.lign. Som regel er dette nok til at bedre tilstanden. Tidligere tiders behandling med vanddamp i badeværelse eller køkken er besværlig og anbefales ikke længere.

Er der ikke bedring i løbet af kort tid køres barnet på hospitalet, hvor der gives ilt og medicin.

Hyppigst benyttes adrenalin inhalationer, som virker hurtigt, men  kortvarigt. Nogle gange suppleres med binyrebarkhormoner (indsprøjtning eller inhalation). I svære tilfælde gives ilt med helium. Penicillin har ingen virkning, da der er tale om en virusinfektion.

Omtrent 1 ud af 10 børn med falsk strubehoste indlægges til behandling på sygehus.

 

Daginstitution/skole

Barnet kan komme i institution eller skole når vejrtrækningen er normal.

 

Kan man forebygge anfald?

I praksis er dette ikke muligt. Ved optræk til symptomer (hvis barnet f.eks. hoster) kan man lade barnet sove med hovedenden af sengen hævet f.eks. ved at lægge et par telefonbøger under. Undgå at barnet sover i for varmt et soveværelse.

 

Hvad er risikoen for anfald i fremtiden

Falsk strubehoste varer normalt 3 – 4 dage, men hosten kan fortsætte i i længere tid. 3 ud af 4 børn har det betydeligt bedre allerede efter 24 timer (det første døgn – og især den første nat – er generelt det værste).

De fleste børn får kun falsk strubehoste en eller få gange, men der er nogle børn, der har symptomer mange gange. Der kan være tilbagefald ved fremtidige luftvejsinfektioner, men barnet vokser fra det. Falsk strubehoste forekommer oftere hos børn under 3 år end hos børn i 3 – 5 års alderen.

 

Relevante links