Glutenallergi (glutenintolerance)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 13. oktober 2021

Glutenfri madvarer kan købes billigt her.
 

Hvad er glutenallergi?

Glutenallergi (egentlig glutenintolerance) er en kronisk sygdom i tyndtarmen, der varer hele livet. Sygdommen kan opstå i alle aldre, men risikoen stiger jo ældre man bliver.

Glutenallergi går også under betegnelserne cøliaki og glutenintolerance, fordi den udløses af et kornproteiner (gluten), som findes i hvede, byg, rug og havre.

Betegnelsen glutenallergi er egentlig misvisende, fordi cøliaki ikke er en allergi, men intolerance over for gluten (deraf navnet glutenintolerance). I det følgende har vi dog beholdt betegnelsen glutenallergi, så vores brugere nemmere kan finde denne artikel, når de søger efter den i søgemaskiner som f.eks. Google (dette er sket efter opfordring fra flere brugere!).

Se evt. vores hovedartikel om cøliaki her og en oversigt over vores artikler om cøliaki her.

 

Patient med normal tyndtarmslimhinde

Vævsprøve fra en patient med normal tyndtarmslimhinde.

 

Tarmene hos en patient med cøliaki

Vævsprøve fra en patient med glutenallergi. Bemærk den flade tyndtarmslimhinde.

Årsag

Årsagen til glutenallergi er at finde i tyndtarmen, hvor der sker en immunologisk reaktion, når patienten indtager glutenholdig kost. Denne reaktion mindsker tarmens evne til at optage næringsstoffer såsom vitaminer, mineraler, kulhydrater mv.

 

Symptomer

Symptomerne på glutenallergi er meget individuelle, hvilket kan det gøre vanskeligt at diagnosticere sygdommen. Nogle patienter oplever ingen eller meget få symptomer, mens andre har mange og meget tydelige symptomer.

Fordi glutenallergi er en tarmsygdom, findes der naturligvis en del symptomer, som relaterer direkte til tarmsystemet (som f.eks. øget tarmluft, tynd afføring, smerter i maven, underernæring o.lign.). Herudover findes der også symptomer, som optræder i andre dele af kroppen (som f.eks. ledsmerter) eller endda i hele kroppen (såsom træthed, uoplagthed, vægttab, utilpashed, nedtrykthed m.fl.).

Hos spædbørn ses ofte oppustet mave sammen med tynde afføringer. I nogle tilfælde kan det også føre til at barnets vækst aftager.

Behandling

Glutenallergi behandles ved at følge en glutenfri diæt hele livet igennem. Det tilrådes altid, at denne diæt udarbejdes af en diætist.

Der anvendes ingen former for medicin til behandling af glutenallergi.

 

Kost ved glutenallergi

I praksis er det følgende kostråd, man bør overholde, når man har glutenallergi:

  • Kosten må ikke indeholde hvede, rug, byg eller havre (der findes dog specialfremstillet havre, som gerne må indgå i kosten)
  • Øl – der er brygget på byg – bør undgås
  • Glutenfrit brød bør kun købes hos godkendte bagerier (glutenfrit brød hos almindelige bagerier er ikke altid helt frit for gluten!)
  • Hvis man for nylig er blevet diagnosticeret med glutenallergi, bør man tale med sin læge, om man i de første måneder bør undgå mælkeprodukter eller ej
  • Vitamintilskud bør tages (jern, kalk og multivitaminer – tal med din læge eller diætist herom)
  • Læs altid varedeklarationerne når du køber ind og husk at glutenfri produkter primært findes i helsekostforretninger og på internettet (supermarkedernes udvalg er som regel sparsomt)

Husk på, at man som glutenallergiker i nogle tilfælde godt indtage gluten via kosten uden at opleve symptomer – men dette betyder ikke, at det er hensigtsmæssigt at indtage gluten (tværtimod)! Alt indtag af gluten er skadeligt for tyndtarmen hos glutenallergikere!

 

Undersøgelser ved glutenallergi

Følgende undersøgelser kan bruges til at diagnosticere glutenallergien:

Herudover kan blodprøver også anvendes til at vurdere sandsynligheden for, om man har glutenallergi.

 

Fremtidsudsigter

Som glutenallergiker er det vigtigt, at man til enhver tid følger sin glutenfri diæt. Gør man ikke dette, øges risikoen for:

  • Væksthæmning hos børn
  • Vægttab og underernæring hos voksne
  • Knogleskørhed hos voksne

Herudover øges risikoen også for sygdommen dermatitis herpetiformis samt en smule for enkelte sjældne kræftsygdomme (heriblandt kræft i tyndtarmen). Ydermere mener man også, at glutenallergi er forbundet til type 1-diabetes.
 


Glutenfri madvarer kan købes billigt her.


 

Relevante links