Hvordan er dit blodtryk?
Mange danskere døjer med forhøjet blodtryk. Faktisk omkring en femtedel af den danske befolkning. Faktorer som din kost, fysiske aktivitet, din brug af medicin, rygning og dine gener kan alle have en indflydelse på dit blodtryk. Men mange er ikke klar over, at de døjer med for højt blodtryk. Så hvis det ligger til din familie at have for højt blodtryk, bør du få det tjekket hos din læge.
At have for højt blodtryk kan give bekymringer, som kan påvirke din hverdag. Men i mange tilfælde kan en ændring af livsstil hjælpe dig på rette vej til at sænke dit blodtryk.
Hvad er et blodtryk?
Dit blodtryk siger noget om, hvor hårdt dit hjerte skal arbejde for at pumpe blod ud i kroppen. Når du får målt dit blodtryk, bliver det angivet i to tal – et “højt” blodtryk og et “lavt” blodtryk.
Det “høje” blodtryk, som også kaldes det systoliske blodtryk, er det tryk, der kan måles, når hjertet pumper blodet ud i de store kar.
Det “lave” blodtryk er det, som kaldes det diastoliske blodtryk, og det er det blodtryk, der kan måles når hjertet fyldes med blod.
Forhøjet blodtryk
Et forhøjet blodtryk kommer af, når dit hjerte skal arbejde med et højere tryk end normalt, for at pumpe blodet ud i kroppen. Dette opstår, når der er for megen modstand fra årerne som blodet flyder igennem. Forhøjet blodtryk slider og belaster dit hjerte med tiden, da det hele tiden er på overarbejde.
Der er mange danskere, som døjer med forhøjet blodtryk, men ikke er klar over det, da der i de fleste tilfælde ikke opleves eller ses nogle symptomer på det. Nogle personer kan dog opleve hovedpine, hjertebanken, forstyrrelser af synet eller åndenød, hvis de lider af forhøjet blodtryk. Men flere opdager det desværre først, når de får alvorlige symptomer, såsom blodprop i hjertet eller hjernen.
Skal et for højt blodtryk behandles?
Nogle kan sagtens leve et normalt liv med forhøjet blodtryk, men der kan opstå komplikationer i kroppen, hvis du har forhøjet blodtryk og ikke gør noget ved det. Et forhøjet blodtryk kan nemlig øge din risiko for at få en blodprop eller blødning i hjernen samt blodprop i hjertet.
Når du har forhøjet blodtryk, betyder det, at dit hjerte er på overarbejde, og derfor bruger langt flere kræfter på, at pumpe blod ud i kroppen. Dette gør, at hjertemusklen bliver større og større, hvilket ikke er så godt for hjertet. Dit hjerte kan med tiden blive mere svagt og dårligere til at pumpe, og du kan derved få hjertepumpesvigt.
Dine nyrer er også meget afhængige af dit blodtryk, da det kan give kronisk dårlige nyrer at have forhøjet blodtryk. Derfor er der mange gode grunde til at behandle et forhøjet blodtryk og generelt få dit blodtryk målt en gang imellem. Dette kan du både få gjort hos din læge, men du kan også selv gøre det med en blodtryksmåler.
Forhøjet blodtryk hos gravide
Som gravid vil du hyppigt få målt din blodtryk. Som regel, hver gang du er hos din læge eller jordemoder. Dette er for at sikre, at dit blodtryk er normalt. Det er dog normalt som gravid at have lidt højere blodtryk end før graviditeten. Når du tager på i vægt, og får væskeophobninger i kroppen, kan blodtrykket godt kan stige en smule, da dit hjerte skal pumpe kraftigere for at få blodet rundt i kroppen.
Ligesom hos personer, der ikke er gravide, kan det være svært at opdage et for højt blodtryk, hvis det ikke bliver målt regelmæssigt. Som gravid er din krop allerede i så stor forandring, så det kan være svært at skille symptomerne fra hinanden og se, hvilke symptomer, som kommer af hvad.
Lavt blodtryk
Lavt blodtryk, også kendt som hypotension, er en tilstand, hvor blodtrykket i arterierne er unormalt lavt. Normalt betragtes lavt blodtryk som gunstigt, fordi det reducerer risikoen for slagtilfælde og hjertesygdom. Men for lavt blodtryk kan føre til utilstrækkelig blodgennemstrømning til hjertet, hjernen og andre vitale organer, hvilket kan være problematisk. Symptomer på lavt blodtryk kan inkludere svimmelhed, besvimelse, manglende koncentration og i alvorlige tilfælde, chok.
Årsagerne til lavt blodtryk kan variere fra dehydrering og visse lægemidler til alvorlige medicinske eller kirurgiske tilstande. Det er vigtigt at identificere og behandle den underliggende årsag for at korrigere lavt blodtryk. Hvis du oplever symptomer på lavt blodtryk, er det vigtigt at konsultere en læge for en korrekt diagnose og behandlingsplan.