Leverbiopsi (vævsprøve fra leveren)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Hvad er en biopsi?

En biopsi er en vævsprøve taget fra et hvilket som helst organ i organismen. En biopsi betyder at en samlet mængde af det organ man vil undersøge hentes ud, farves og undersøges under et mikroskop således at vævets samlede struktur kan bedømmes.

 

Hvad er en leverbiopsi?

En leverbiopsi er en vævsprøve fra leveren, denne tages såfremt man vil undersøge levervævets struktur. Det vil være aktuelt med en leverbiopsi hvis man har mistanke om at patienten har leverbetændelse (hepatitis), skrumpelever (cirrosis hepatis), leversvulster m.m.

 

Forberedelse forud for undersøgelsen

  • Undersøgelsen foretages under indlæggelse.
  • Inden undersøgelsen skal der foreligge en normal blodprocent og blødningstiden må ikke være forlænget (der skal være normale koagualtionsprøver).
  • Patienten skal faste fra midnat forud for undersøgelsen.
  • Patienten skal trænes i apnø (ophør med vejrtrækning).

Hvordan foretages undersøgelsen – biopsien?

Undersøgelsen kan foretages med enkelte variationer i lejringen, men ofte beder man den der skal have foretaget biopsien lægger sig på venstre side med højre hånd under hovedet. Huden og vævet over leveren hvor biopsien skal tages lokalbedøves.  Undersøgeren gør sig klar og beder herefter patienten om at ligge helt stille, uden vejrtrækning (følg lægens instruks). En nål føres herefter hurtigt ind i leveren, imellem to ribben, fjernes igen og biopsien er sikret. Patienten skal herefter forblive sengeliggende nogle timer, så man sikre at der ikke er opstået en blødning. Efter endt observation kan man igen rejse sig og bevæge sig frit.

 

Komplikationer til undersøgelsen?

Blødning (smerter der stråler ud i højre skulder er hyppig), men går som oftest over af sig selv.

 

Hvornår får man svar?

Svaret fra laboratoriet på biopsien foreligger normalt inden for en uge.

 

Relevante links