Næseskylning

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen og farmaceut, cand.pharm. Birgitte Andersen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

En næseskyller bruges til at rense næsehulen og kan bl.a. bruges ved tilstoppet næse, forkølelse, bihulebetændelse og allergi. Næseskylning er en behandlingsmetode, der er bedst kendt fra yogaens verden, men også har været anvendt i folkemedicinen verden over.

I denne artikel kan du se, hvilke næseskyllehorn vi anbefaler, men også læse om hvad næseskylning er og hvordan det foregår i praksis.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler følgende næseskyllere:

Yogi's Nosebuddy

Yogi's Nosebuddy kan købes her:

Anvendelse: Afmål salt med måleskeen, 2) fyld næseskylleren med vand op til markeringsstregen, 3) opløs saltet direkte i den fyldte næseskyller, 4) skyl næsen.

Rhino Horn Næsehorn

Rhino Horn Næsehorn kan købes her

Anvendelse: 1) Måleskeen fyldes med salt, som hældes i hornet, 2) hornet fyldes med lunkent vand, 3) næsen skylles. 

Nasaline Næseskyl

Nasaline Næseskyl kan købes her:

Anvendelse: En sprøjte fyldes og anvendes i hvert næsebor morgen og/eller aften, eller efter behov.

Otosan Nasal Wash Kit

Otosan Nasal Wash Kit kan købes her:

Anvendelse: 1) Fyld flasken med lunkent vand, 2) en eller to poser efter behov (se forklaringen den medfølgende instruktion) opløses i vand, 3) flasken rystes indtil pulveret er opløst, 4) hovedet lægges en smule på skrå mens flasken holdes opret, 5) flaskens åbning føres ind i det ene næsebor mens munden holdes åben, så du kan trække vejret, 6) ved at trykke let på flaskens bund, lader du opløsningen løbe igennem næsen, 7) gentag hele denne proces i det andet næsebor.

Flo Sinus care næseskyl

Flo Sinus care er et produkt til næseskylning. Indledningsvist skal man købe Flo Sinus care Starter Kit, da det kun er her flasken medfølger.

Du kan købe Flo Sinus care her:

Anvendelse: 1) Flasken fyldes med forkogt vand. 2) En pose pulver opløses i vandet. 3) Flaskens åbning føres op til det ene næsebor, som skylles igennem. 4) Processen gentag i det andet næsebor.

Læs evt. mere om Flo Sinus care næseskyl her.

 

Hvad er næseskylning?

At skylle næsen med lunkent saltvand er en behandlingsmetode, der er bedst kendt fra yogaen, men også har været anvendt i folkemedicinen i meget lang tid. I de senere år har næseskylning igen fundet vej ind i mange almindelige hjem, fordi det er en billig og meget effektiv måde, at lindre symptomer i næsehulen ved forkølelse, bihulebetændelse, allergi osv.

Næseskylning foregår vha. kropsvarmt saltvand, der hældes igennem næsen via et næseskyllehorn (også kaldet en neti pot). Virkningsmekanismen ved en næseskylning er, at den fortynder slimet i næseslimhinderne og skyller det ud, hvilket både kan have en forebyggende og symptomlindrende effekt på visse sygdomme.

Mange øre-næse-hals læger anvender i dag næseskylning i deres praksis og der er også en del studier, der har kunne bekræfte skylningernes effektivitet.

 

Hvad bruges næseskylningen til?

Næseskylning kan som nævnt lindre de symptomerne i næsehulen ved forkølelse, bihulebetændelse, allergi osv., hvor det er et godt alternativ til syntetiske lægemidler som f.eks. næsesprays, næsedråber o.lign.

Regelmæssig næseskylning kan have en forebyggende effekt på forkølelse og bihulebetændelse. Nogle oplever desuden en øget følelse af velvære, når de først har vænnet sig til den regelmæssige skylninger af næsen. Hvor ofte man skal skylle næsen, er op til den enkelte. Nogle skyller næsen dagligt, mens andre gør det mindre hyppigt.

Nogle astmatikere kan også opnå let symptomlindring vha. næseskylning. Hvis man har problemer med snorken, kan dette i nogle tilfælde også bedres eller helt afhjælpes vha. næseskylning.

 

Hvordan skyller man næsen?

Næseskylning er en enkel behandlingsmetode, der kan foregå på flere måder. Her beskrives blot én af dem:

Du skal bruge:

  • Et næseskyllehorn
  • ½ liter kogt vand, som er afkølet til en lunken (kropsvarm) temperatur – eller destilleret vand, som har en kropsvarm temperatur
  • ½ tsk. salt uden jod

Fremgang:

  • Salt afmåles med en måleske eller en teske og opløses i det kropsvarme vand i den helt rene næseskyller (næseskyllehorn)
  • Læn dig ind over en håndvask
  • Før tuden af næseskylleren op til det ene næsebor (næseboret skal slutte tæt om næseskyllerens tud)
  • Vend hovedet på skråt til siden og før hagen ind mod brystet
  • Hæv næseskylleren og lad vandet løbe ind ad det ene næsebor og ud af det andet
  • Skift næsebor når halvdelen af vandet er løbet igennem

Hvis du fornemmer, at der fortsat er vand til stede i næsen, kan den tømmes ved at holde for det ene næsebor og forsigtigt blæse vandet ud af det andet. Gentag med begge næsebor til næsen føles tør.

Når man køber en næseskyller, følger der i de fleste tilfælde en brugsvejledning med.

I videoen nedenfor kan du også se, hvordan en næseskylning foregår:

 

Forholdsregler

Næseskylning er generelt en meget sikker og bivirkningsfri måde at rense næsen og næsehulerne på. Men der findes enkelte forholdsregler:

 

Destilleret eller kogt vand

Husk altid at anvende:

  • kogt vand, som er nedkølet til en kropsvarm temperatur, eller
  • destilleret vand, som har en kropsvarm temperatur

Man bør ikke anvende vand fra vandhanen uden at koge det, fordi det kan indeholde lave koncentrationer af visse organismer (f.eks. bakterier og protozoer), der kan være uskadelige, når de indtages via munden (fordi mavesyren dræber dem), men i teorien kan være skadelige, hvis de overlever i næsehulen (her kan de medføre infektioner). 

 

Salt

Vandet der anvendes skal altid have et korrekt saltindhold (0,9%), fordi det herved passerer slimhinderne i næsen uden at forårsage gener såsom irritation eller brændende fornemmelser.

 

Immunforsvar

Hvis du har et svækket immunforsvar eller sygdomme der påvirker immunforsvaret, bør du altid tale med din læge, inden du påbegynder næseskylningerne.

 

Næseskyllehornet

For at være sikker på, at næseskyllehornet er helt rent, er det vigtigt, at lade det tørre helt mellem de enkelte anvendelser. Herudover bør man kontrollere, at det er rent før hver anvendelse.

 

 

Relevante links

 

Kilder og yderligere informationer