Pityriasis versicolor
Pityriasis versicolor er en svampeinfektion i huden, der skyldes en gærsvamp kaldet Pityrosporum ovale (Malassezia furfur). I denne artikel kan du se hvilke produkter, der kan anvendes til behandling af pityriasis versicolor, men også læse om sygdommens symptomer, årsager, forekomst osv.
Håndkøbslægemidler mod pityriasis versicolor
Ved pityriasis versicolor skal både hårbund og overkrop skal behandles. Derfor anbefales normalt svampedræbende shampoo (f.eks. Nizoral® shampoo) eller shampoo med selen (Selsun® shampoo). Begge shampooer kan købes her:
Nizoral® shampoo
Selsun® shampoo
Selsun® shampoo fås ikke længere i Danmark, men kan købes hos Amazon:
I afsnittet om behandling nederst på denne side kan du se flere pakningsstørrelser på shampooerne ovenfor, men også læse mere om behandling af pityriasis versicolor.
Årsag
Pityriasis versicolor forårsages af en gærsvamp kaldet Pityrosporum ovale (Malassezia furfur). Svampen er naturligt forekommende på huden og i hårbunden, men hvis den begynder at vokse uhæmmet, får man de symptomer, der ses ved pityriasis versicolor (læs mere herom nedenfor).
Forekomst
Pityriasis versicolor forekommer hyppigst hos teenagere og unge voksne i alderen 15 – 24 år. Sygdommen ses sjældent før puberteten samt efter 65 år.
I Nordeuropa forekommer pityriasis versicolor hos ca. 1 – 2% af befolkningen, men i varmere klimaer er forekomsten højere og kan være helt op til 50%.
Symptomer
Pityriasis versicolor ændrer hudens normale pigmentering, hvilket resulterer i små misfarvede pletter, der i mange tilfælde flyder sammen til større plamager. Pletterne kan både være mørkere eller lysere end den omgivende hud.
Symptomerne i huden har en tendens til at blusse op i varmt og fugtigt vejr. Her i Danmark er pletterne velafgrænsede og ujævne om sommeren. Hvis huden udsættes for sol, bliver farveforskellen mellem pletterne og den omgivende hud mindre, hvilket derfor gør pletterne mindre synlige. Om efteråret bliver pletterne hvide og begynder at skælle mere. Dette farveskift betyder, at de er meget mere tydelige om efteråret, fordi de hvide pletter er mere synlige på solbrun hud. Netop derfor er der også betydeligt flere patienter, der henvender sig lægen i efteråret. Resten af året er pletterne let rødlige eller brunlige, og mindre synlige end om efteråret.
Selvom pletterne kan opstå på hele kroppen, forekommer de hovedsageligt på brystet og den øverste del af ryggen. Det er dog ikke unormalt at overarmene, skuldrene og den nederste del af nakken også rammes.
I nogle tilfælde kan let kløe også være et symptom.
Risikofaktorer
Følgende forhold kan bevirke, at hudsvampen Pityrosporum ovale (Malassezia furfur) fremkalder symptomer:
- Genetik (arvelighed)
- Kraftig svedtendens og talgproduktion
- Varmt og fugtigt vejr
- Et svækket immunforsvar
Diagnose
Diagnosen er normalt let at stille pga. de karakteristiske symptomer. Hvis lægen er tvivl, kan et hudskrap tages og undersøges ved mikroskopi. Der findes også et specielt lysapparat (Woods lys), som vha. ultraviolet lys gør det nemmere at skelne mellem forskellige svampeinfektioner.
Behandling
Hvis du har mistanke om at have pityriasis versicolor – og aldrig har været til lægen for at få stillet en diagnose – bør du absolut konsultere en læge, før behandlingen påbegyndes. Det anbefales altid, at du behandler pityriasis versicolor i samråd med din læge.
Ved pityriasis versicolor skal både hårbunden og symptomerne på overkroppen behandles. Derfor anbefaler man som regel svampedræbende ketokonazol shampoo (f.eks. Nizoral® shampoo), men også shampoo der indeholder selen (Selsun® shampoo). Du kan se alle pakningsstørrelserne på de to shampooer her:
Nizoral® shampoo
Nizoral® shampoo kan købes billigt her:
Selsun® shampoo
Selsun® shampoo kan købes billigt her:
Cremer
En anden behandlingsmulighed er Nizoral® creme eller terbinafin creme (Lamisil® creme), som også er effektiv mod pityriasis versicolor. Du kan købe begge cremer her:
I mere alvorlige tilfælde kan tabletbehandling med f.eks. fluconazol komme på tale, men dette er kun sjældent nødvendigt. Tabletterne skal ordineres af en læge.
Bemærk at de lægemidler der nævnes her, ikke er en komplet oversigt over de midler, der kan anvendes mod pityriasis versicolor, men derimod dem man ofte vil vælge.
Sådan foregår behandlingen
Selve behandlingen foregår ved, at man gnider den valgte shampoo ind i hårbunden og de angrebne områder på overkroppen. Shampooen skal virke i 5 minutter, hvorefter den skylles ud (læs altid instruktionen i indlægssedlen grundigt før anvendelse).
Hudforandringerne (pletterne) forsvinder typisk 2 måneder efter behandlingen start.
Forebyggelse
Pityriasis versicolor har i mange tilfælde en tendens til at være tilbagevendende og bør derfor forebygges. Dette kan man gøre med shampooerne ovenfor. Hvis man f.eks. anvender dem én gang hver uge, vil dette have en forebyggende effekt. Forebyggelse er især vigtigt i varme, fugtige måneder. Man kan derfor med fordel anvende shampooen de følgende somre med start i april måned.
I tilfælde hvor behandling med shampoo ikke er tilstrækkelig, bør man opsøge læge.
Follikulitis og skæleksem
Pityrosporum ovale (Malassezia furfur) kan også vise sig som follikulitis eller være en del af årsagen til skæleksem:
- Follikulitis: Hvis Pityrosporum ovale inficerer hårsække på ryggen eller brystet, vil dette vise sig som bumselignende knopper. Denne tilstand kaldes follikulitis (hårkirtelbetændelse) og behandles med svampedræbende shampoo, som eventuelt kombineres med tabletbehandling.
- Skæleksem: Selvom man ikke kender præcise årsag til skæleksem, ved man, at Pityrosporum ovale kan medvirke til udviklingen af sygdommen. Ved skæleksem kan man i nogle tilfælde påvise en massiv tilstedeværelse af Pityrosporum ovale (vha. et svampeskrab) og behandle eksemet med et svampedræbende middel. Dette viser, at svampen i disse tilfælde er en del af årsagen til skæleksem.
Du kan læse mere om skæleksem her.
Yderligere information
På hjemmesiderne kan du finde yderligere information om Pityriasis versicolor. Bemærk dog at al information på disse sider er på engelsk.
Studier
Her er en række udvalgte studier af Pityriasis versicolor:
- Pictorial Case Study: Pityriasis versicolor
- Study of the Distribution of Malassezia…
- Pityriasis versicolor: A clinical and…
- Atrophying Pityriasis Versicolor: Is This a…
- Comparative study of ketoconazole versus…
- Mycological study of tinea versicolor