Skæleksem (seboroisk dermatitis)

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Skæleksem er en hudlidelse, der især rammer hårbunden og ansigtet, men også kan forekomme andre steder på kroppen. I denne artikel kan du se de produkter, der kan anvendes mod skæleksem, men også læse om eksemets årsager, symptomer, behandling osv.

 

10 effektive produkter mod skæleksem

I det følgende gennemgås 10 forskellige produkter til behandling af skæleksem:

1. Nizoral® shampoo

Medicinske shampooer der indeholder ketoconazol, er i dag standardbehandlingen af skæleksem pga. deres effektivitet og forholdsvis få bivirkninger. På det danske marked findes tre varianter: Ketoconazole Shampoo ‘Actavis' 2% samt Nizoral® shampoo 1% og 2%. Du kan købe Nizoral® shampoo her:

2. Nizoral® creme

Nizoral® creme indeholder det samme virksomme stof som Nizoral® shampoo (ketoconazol), men egner sig bedre til behandling af bestemte kropsdele som f.eks. ansigtet eller overkroppen. Du kan købe Nizoral® creme her:

3. Shampoo med stenkulstjære

Shampoo med stenkulstjære har en keratolytisk virkning; dvs. den får det yderste lag af huden (skællaget i hårbunden) til at løsne sig og falde af. Den har samtidig en blødgørende effekt på hårbunden/huden. Disse egenskaber gør shampooen meget velegnet til behandling af skæleksem. I Danmark skal shampoo med stenkulstjære normalt specialfremstilles på Glostrup apotek med en speciel recept fra lægen (magistrel recept), men den kan også købes på internettet i enkelte udenlandske webshops. Vi anbefaler især markedspladsen Amazon, hvor de fleste forhandlere leverer til Danmark og man generelt kan handle trygt.

 

Du kan købe shampoo med stenkulstjære hos Amazon her.

4. Brentan® creme

Brentan® creme er et håndkøbslægemiddel, der indeholder et virksomt stof kaldet miconazol. Midlet bruges mod svampe, der er følsomme for miconazol, hvilket bl.a. inkluderer hudsvampen Malassezia furfur, som er en vigtig del af årsagen til skæleksem. Hvis man allerede har forsøgt sig med et svampedræbende middel som f.eks. Nizoral® (se ovenfor), og ikke har opnået tilstrækkelig symptomlindring, er Brentan® creme et forsøg værd. Du kan købe Brentan® creme her:

5. Shampoo med skiferolie

Shampoo med skiferolie har længe været anvendt mod skæl og skæleksem, og indgår i dag i mange skælshampooer. Et eksempel herpå er Innopoo tjæreshampoo, der – på trods af sit navn – ikke længere indeholder tjære. I dag indeholder shampooen skiferolie, hvor den aktive ingrediens mod skæl er svovl. Herudover indeholder shampooen også et virksomt stof kaldet zinkpyrition, som især anvendes mod skæl og skæleksem. Denne kombination gør den meget virksom mod skæleksem og visse andre eksemlidelser:

6. Tjæresalve

Tjæresalve virker på samme måde som tjæreshampoo, men er mere velegnet til at behandle hudområder på kroppen som f.eks. skridtet. Hos babyer og børn med ble bruges tjæresalve f.eks. også mod sår eller udslæt i bleområdet. Fordi tjæresalve lugter meget kraftigt og hudens lysfølsomhed, egner det sig ikke til brug i ansigtet. Du kan købe tjæresalve (Inotyol®) her:

7. Salicylshampoo

Salicylshampoo indeholder salicylsyre, der – ligesom shampoo med stenkulstjære – har en keratolytisk virkning, og derfor får skæl til at løsne sig fra hårbunden samtidig med at huden blødgøres. Du kan købe SaSha salicylshampoo her:

8. Canesten® creme

Canesten® creme er et svampedræbende middel, der indeholder det virksomme stof clotrimazol, som er virksomt over for den svamp, der er en medvirkende årsag til skæleksem. Du kan købe Canesten® creme her:

9. Lamisil® creme

Selvom Lamisil® creme især markedsføres som et middel mod fodsvamp, er dens aktivstof terbinafin også virksomt over for andre svampetyper – heriblandt den svamp, der er den medvirkende årsag til skæleksem. Lamisil® creme kan købes her:

10. Svagtvirkende binyrebarkhormon

Cremer med svagtvirkende binyrebarkhormon (gruppe I præparater) kan anvendes kortvarigt mod skæleksem. Ulemperne ved binyrebarkhormoner som helhed er, at de 1) generelt er mindre effektive mod skæleksem end svampedræbende midler og 2) medfører flere bivirkninger (som f.eks. tynd hud). I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at behandle med et svampedræbende middel og supplere med et binyrebarkhormon. Mildison® er et eksempel på en creme med svagtvirkende binyrebarkhormon. 

Mildison® kan købes her:

Du kan læse mere om behandling af skæleksem nederst på denne side.

 

Forekomst

Skæleksem er en af de hyppigst forekommende hudlidelser i Danmark. Et studie har vist, at 12% af alle mennesker i alderen 1 – 74% har skæleksem i en eller anden variant (inklusiv arp hos spædbørn), men at andelen der kræver lægehjælp kun er ca. 3%.

 

Årsager

Skæleksem kaldes også seboroisk eksem eller seboroisk dermatitis, og er en eksemlidelse, der hovedsagligt rammer hårbunden og ansigtet. Eksemet kan dog også forekomme andre steder på kroppen, hvor talgkirtler findes (f.eks. brystet, ryggen, armhulerne, skridtet mv.).

Man kender ikke den eksakte årsag til skæleksem, men man ved, at der findes en række faktorer, som kan bidrage til udviklingen af eksemet:

  • Talg: Skæleksem optræder i områder af kroppen, hvor der produceres talg – dvs. i områder med en høj koncentration af talgkirtler. Skæleksem opstår derfor ofte i puberteten, hvor talgproduktionen er høj.
  • Svamp: Tilstedeværelsen af hudsvampen Malassezia furfur (Pityrosporum ovale) har med stor sandsynlighed en afgørende indflydelse på, om man udvikler skæleksem eller ej. I nogle tilfælde af skæleksem kan man konstatere en massiv tilstedeværelse af hudsvampen vha. et svampeskrab. I disse tilfælde kan skæleksemet behandles med svampedræbende lægemidler. Fordi eksemet har en tendens til hurtigt at vende tilbage (ofte inden for få dage), skal behandlingen fortsættes for at holde eksemet nede. Malassezia furfur er i øvrigt årsagen til svampeinfektionen pityriasis versicolor, som skæleksem har en sammenhæng med.
  • Immunforsvar: Et svækket immunforsvar er en bidragende faktor ved skæleksem. Dette kan bl.a. ses hos HIV-smittede, hvor omkring 1/3 af alle patienter, har symptomer på skæleksem. Andre eksempler på at et svækket immunforsvar kan øge risikoen for skæleksem, kan være visse kræftsygdomme, kronisk bugspytkirtelbetændelse, organtransplantation m.fl.
  • Stress: Både fysisk og psykisk stress kan bidrage til udviklingen af skæleksem.
  • Køn: Skæleksem rammer i højere grad mænd end kvinder.
  • Andre sygdomme: Visse neurologiske sygdomme og psykiske sygdomme (som f.eks. Parkisons sygdome og depression) kan øge risikoen for skæleksem. Dette gælder også endokrine sygdomme, der fører til overvægt (f.eks. diabetes).

Herudover findes der nogle faktorer, som nogle eksperter mener, kan være bidragende årsager. Disse inkluderer bl.a. kemikalier (inklusiv visse shampooer, hudplejeprodukter, sæber o.lign.), hormonelle forandringer, klima m.fl.

 

Skæleksem og arp

Arp er en let variant af skæleksem, der forekommer hos spædbørn. Arp er ufarligt og kun et midlertidigt problem. I nogle tilfælde kan barnets hårbund blive rød og skællende, og eksemet kan sprede sig til ansigtet og bleområdet. I svære tilfælde kan henvisning til hudlæge være nødvendig.

Symptomer

Skæleksem viser sig som et rødligt eksem med skæl, der især opstår i hårbunden, ansigtet, men det kan også forekomme på andre dele af kroppen som f.eks. ryggen eller brystet. Indledningsvist ses skæl og først senere i forløbet udvikles rødme og kløe. Eksemet kan have en tendens til at blusse op i visse perioder, hvilket hos nogle kan have en sammenhæng med f.eks. stress, træthed, fysisk aktivitet o.lign.

Symptomerne på skæleksem kan opsummeres til:

  • Skæl i hårbund, hår, øjenbryn eller skæg
  • Skællene kan være tørre eller fedtede
  • Områder med fedtet hud der er dækket af hvide eller gule skæl
  • Skorpedannelse i hårbund, ører, ansigt, bryst, armhuler, skridt eller andre steder på kroppen
  • Rødme i huden (allle ovennævnte områder) eller hårbunden
  • Rødme eller skorpedannelse på øjenlågene
  • Eventuel kløe

I svære tilfælde kan hårtab også forekomme.

I det følgende kan du læse om symptomerne på skæleksem forskellige steder på kroppen:

Skæleksem i hårbunden/hovedbunden

Skæl i hårbunden/hovedbunden er i mange tilfælde et symptom på skæleksem. Skællene i hårbunden kan både være tørre eller fedtede. De tørre er hvide og har en tendens til at drysse af, mens de fedtede sidder som klistrede flager i hårbunden og håret. Let rødme og irritation er ikke unormalt. Nogle har også midlertidigt hårtab.

Skæleksem i ansigtet

Når skæleksem forekommer i ansigtet, ses det ofte:

  • omkring næsen
  • i øjenbrynene
  • over øjenbrynene
  • mellem øjenbrynene
  • i hårgrænsen
  • i ansigtets furer

I svære tilfælde kan eksemet brede sig til de nærliggende områder i ansigtet, som f.eks. panderegionen, skægregionen, kinderne og området omkring munden. Øjenregionen kan også rammes, hvilket kan medføre irritation og eventuelt skorpedannelse på øjenlågene.

Skæleksem i- og ved ørerne

Kløe i øregangene kan meget vel skyldes skæleksem. Eksemet kan også vise sig bag ørerne, hvor huden bliver rød og skællene.

Skæleksem på kroppen

Når skæleksem forekommer andre steder på kroppen end de ovennævnte, vil dette typisk være:

  • på brystet (især i midten af brystet)
  • på ryggen (især den øverste del)
  • i hudfolder (armhuler, skridtet, de ydre kønsdele mv.)

I sjældne tilfælde kan eksemet forværres i en sådan grad, at det dækker hele kroppen (erythrodermi). I dette tilfælde bør man altid søge læge omgående.

 

Diagnose

Lægen kan næsten altid stille diagnosen på baggrund af symptomerne, idet de er meget karakteristiske ved skæleksem. I de sjældne tilfælde hvor lægen er i tvivl, kan en hudprøve tages for at undersøge for tilstedeværelsen af hudsvampen Malassezia furfur.

 

Behandling

Skæleksem er en kronisk sygdom, som ofte kræver regelmæssig behandling. Hos nogle kan den holdes nede med shampoo og creme, mens andre kan have behov for mere vedvarende eller intensive behandlinger.

Man vil normalt behandle med en svampedræbende shampoo eller creme, der er virksom over for hudsvampen Malassezia furfur. Svampemidlerne er grundstenen i behandlingen af skæleksem og flere kliniske studier har vist, at midlerne er effektive i 75 – 90% af alle tilfælde. Hertil kommer, at disse midler tåles godt af de fleste patienter og at bivirkningerne som oftest begrænser sig til kontaktallergi, hvilket primært ses ved længerevarende behandling.

De midler der især anvendes ved skæleksem, er:

Alle midlerne kan købes billigt her:

En anden behandlingsmulighed er som nævnt indledningsvist shampoo med stenkulstjære, der normalt skal specialfremstilles på Glostrup apotek, men som i dag også kan købes på internettet under navnet Alphosyl® shampoo.

En tredje mulighed er tjæreshampoo (Teva Innopoo tjæreshampoo), som kan købes her:

Hvis midlerne ovenfor ikke giver tilstrækkelige resultater, vil man næsten altid behandle med et svampemiddel, som suppleres af en creme, der indeholder binyrebarkhormon. Alternativt kan man anvende et kombinationspræparat, der både indeholder binyrebarkhormon og et svampedræbende middel (f.eks. Brentacort®). Tal med din læge herom.

Svampemidler er en nødvendig del af behandlingen, fordi de er mere effektive til at holde eksemet nede end binyrebarkhormon. Hertil kommer, at binyrebarkhormon ikke må anvendes i længere perioder pga. risiko for bivirkninger (især tynd hud). 

Herunder ses eksempler på forskellige medicinske cremer, der kan anvendes mod skæleksem:

Hudmidler med tjære

Inotyol® er en salve, der fås i håndkøb og kan anvendes mod skæleksem.

Svagt virkende cremer med binyrebarkhormon

Middelstærkt virkende cremer med binyrebarkhormon

Emovat® og Locoid® er begge receptpligtige cremer.

Alle ovenstående midler fås i håndkøb og flere af dem kan købes billigt her:

Salicylshampoo

Udover lægemidlerne ovenfor kan man også bruges salicylshampoo til behandling af skæleksem. Vi anbefaler især SaSha salicylshampoo, som kan købes her:

 

Behandling af skæleksem i ansigtet

Behandling af skæleksem i ansigtet bør altid foregå sammen med en læge, som vurderer eksemets omfang og de bedst egnede behandlingsmuligheder. 

Selvom svagtvirkende cremer med binyrebarkhormon (ifølge aftale med lægen) kan anvendes i ansigtet i meget korte perioder, frarådes brug af binyrebarkhormon i ansigtet generelt pga. risiko for bivirkninger som f.eks. tynd hud.

Der findes to nyere cremer (Elidel® og Protopic®), som læger i nogle tilfælde anvender til at behandle skæleksem i ansigtet. Disse midler indeholder ikke binyrebarkhormon og har derfor ikke de samme bivirkninger, men fordi erfaringen med midlerne er endnu er meget begrænset, må de kun anvendes ifølge aftale med lægen. Midlerne er desuden receptpligtige.

 

Behandling af hårbunden/hovedbunden med salver

Udover at behandle hårbunden med ovennævnte shampooer og cremer, kan man også forsøge at fjerne skællene ved at smøre hårbunden 1 gang dagligt i 5 dage med tjæresalve (Inotyol®). Håret vaskes kun på dag 6. Man bør gentage behandlingen i 3 – 4 uger. Som alternativ til tjæresalve kan produkter med salicylvaseline anvendes:

Selve behandlingen foregår ved, at man reder håret igennem med en almindelig kam og laver en midterskilning i hårbunden. Herefter smøres salicylvaseline eller tjæresalve ind i den blottede hårbund med fingrene (der hvor skilningen sidder). Midlet skal kun masseres ind i hårbunden og ikke ud i håret. Lav flere skilninger af 1 centimeters mellemrum og smør dem med midlet indtil hele hårbunden er dækket.

På dag 6 smøres olie (f.eks. olivenolie eller anden madolie) direkte ind i det tørre hår. Lad olien sidde i 10 – 15 minutter. Vask herefter med almindelig shampoo eller tjæreshampoo. Skyl håret med vand. Gentag vasken med shampoo og skylning med vand 1 – 2 gange efter behov.

 

Behandling i svære tilfælde

I svære tilfælde foregår behandlingen hos en hudlæge. Selvom der ikke findes nogen dokumenteret effekt af systemisk behandling af skæleksem, vil lægen i nogle tilfælde anbefale en tabletbehandling mod gærsvampe. Herudover findes der en speciel lysbehandling med bløde røntgenstråler (Bucky-behandling), som også kan anvendes i svære tilfælde.

 

Relevante links

Her er relevante links fra NetPatient.dk:

 

Kilder og yderligere information

Her findes nogle af de kilder, der er blevet brugt i denne artikel, men også links til videre læsning om skæleksem:

 

Studier

Her findes et udpluk af de mest interessante studier af skæleksem:

ncbi.nlm.nih.gov: