Smerteplaster (smertestillende plaster)
Sidst opdateret af redaktionen den 04. januar 2023
Et smerteplaster – eller smertestillende plaster – bruges til at lindre smerter. Der findes to typer på det danske marked:
- Smerteplastre med medicin – også kaldet depotplastre – som ordineres af lægen og typisk anvendes mod lindre moderate, langvarige smerter.
- Smerteplastre uden medicin som bruges ved muskelrelaterede smerter (f.eks. infiltrationer, muskelspændinger, myoser o.lign.).
I denne artikel har vi samlet en oversigt over forskellige typer smertestillende plaster på det danske marked, hvilket gør det lettere at vælge det rette.
Smertestillende plastre med medicin
Der findes adskillige receptpligtige smertestillende plastre (depotplastre). Disse indeholder enten buprenorphin (Buprefarm, Bupremyl, Buprenorphine, Norspan®, Transtec®) eller fentanyl (Durogesic®, Fentanyl, Matrifen®), som begge har en stærkt smertestillende virkning.
Smertestillende plastre uden medicin
Fit® Smerteplaster
Fit® Smerteplaster anvendes mod infiltrationer, muskelspændinger, myoser o.lign. Det indeholder ingen former for medicin, men virker derimod ved, at det reflekterer kroppens egne infrarøde varme tilbage i kroppen. Ifølge producenten har plastret en smertestillende virkning, samtidig med at det øger blodcirkulationen og fjerner ophobede affaldsstoffer. Plastret er virksomt i 120 timer og skal derfor sidde i 4 – 5 dage. Det kan tåle ophold under vand som f.eks. bad og svømning. Plastret kan anvendes af alle aldersgrupper.
Fit® Smerteplaster findes i flere varianter, som er tilpasset forskellige områder af kroppen. Du finder en oversigt over alle plastrene nedenfor:
Universal (hele kroppen)
Fit® Smerteplaster Universal kan i princippet anvendes på hele kroppen, men er især velegnet til mindre områder. Du kan købe universal-plastret her:
Skulder
Fit® Smerteplaster Skulder kan anvendes på skuldrene, men også på armene, brystet, ribbenene, håndleddet m.fl. Du kan købe skulder-plastret her:
Øvre ryg/nakke
Fit® Smerteplaster Øvre ryg/nakke er udviklet til den øvre del af ryggen og den nederste del af nakken, men kan også anvendes på andre områder af kroppen. Du kan købe ryg/nakke-plastret her:
Albue
Fit® Smerteplaster Albue er specielt udviklet til albuen og især velegnet ved tennisalbue. Du kan købe albue-plastret her:
Lænd
Fit® Smerteplaster Lænd er specielt fremstillet til lænden, men kan også bruges på andre større områder af kroppen såsom lår- og lægmuskler, bryst, ribben o.lign. Du kan købe lænde-plastret her:
Knæ
Fit® Smerteplaster Knæ er specielt udviklet til smerter og inflammation i knæet, som er et af de mest udsatte led i kroppen. Du kan købe knæ-plastret her:
Ankel/akillessene
Fit® Smerteplaster Ankel/akillessene er specielt udviklet til smertelindring i de bageste områder af foden – dvs. hælen, anklen og akillessenen. Du kan købe ankel/akillessene-plastret her:
Hvordan virker smerteplastrene?
Smerteplastrene virker på to forskellige måder:
- Smerteplastre med medicin indeholder virksomme stoffer, som trænger igennem huden og lindrer smerten. Se indlægssedlen for det enkelte produkt for yderligere information.
- Smerteplastre uden medicin (Fit® Smerteplaster) indeholder en blanding af sten, jordarter og krystaller, som har været opvarmet til 1637°C og efterfølgende nedkølet til indlejring i plastrene. Denne sammensætning gør plastrene i stand til at tilbagereflektere kroppens infrarøde varme, hvilket har en gavnlig virkning på flere forskellige muskelrelaterede problemer såsom infiltrationer, muskelspændinger og myoser. Virkningen mærkes normal efter få minutter, men det kan tage op til 24 timer.
Alle smertestillende plastre med medicin er receptpligtige, mens Fit® Smerteplaster betragtes som medicinsk udstyr og er derfor ikke pålagt nogle restriktioner i forhold til salg.
Herudover findes der også bedøvende plaster, som gør huden følelsesløs før nålestik eller mindre hudoperationer.
Forholdsregler
Den eneste kendte bivirkning er smerter, som kan forekomme i forbindelse med plastrets virkning på kroppen. Producenten anbefaler, at behandlingen fortsættes på trods af eventuelle smerter, da de er en del af helbredelsesprocessen. Hvis smerterne bliver for kraftige bør behandlingen afbrydes og genoptages på et senere tidspunkt.
Plastret må anvendes af alle aldersgrupper.
Varmeplastre
Udover smerteplastre findes der også varmeplastre, der i praksis anvendes som smertelindrede omslag på de berørte områder af kroppen:
Se evt. også følgende artikler: