Svedtest

Speciallæge, dr.med. Peter Hansen

Sidst opdateret af redaktionen den 18. april 2023

Formålet med svedtesten

En svedtest foretages for at undersøge for cystisk fibrose. Cystisk fibrose forekommer hos 1 ud af 2000 nyfødte børn i Danmark. Det er en arvelig sygdom som forårsager en ophobning af slim i kirtlernes udførselsgange. Dette medfører kronisk lungelidelse, dårlig fordøjelse og forhøjet koncentration af salt i sveden.

Ofte vil hyppige luftvejsinfektioner, fordøjelsesproblemer eller dårlig trivsel hos barnet føre til undersøgelsen for cystisk fibrose.

En undersøgelse af saltkoncentrationen i sved kan på en enkelt og sikker måde afgøre om barnet lider af cystisk fibrose. Jo tidligere man kan stille diagnosen desto hurtigere og bedre kan man behandle specielt luftvejssymptomerne.

 

Forberedelse til testen

Forud for undersøgelsen er det vigtigt at sørge for, at barnet får rigeligt at drikke. Herudover er der ingen specielle forberedelser til undersøgelsen. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ved undersøgelsen får barnet sat 2 elektroder på den ene arm i 5 min. Elektroderne er smurt ind i en gelé og tilsluttet et apparat, som bevirker, at svedmængden forøges under den ene elektrode. Denne svedmængde opsamles i en svedopsamler, som fastgøres til armen i ½ time. Hvis svedmængden ikke er tilstrækkelig til at foretage analyse ventes i yderligere ½ time.

 

Er undersøgelsen smertefuld?

Det gør ikke ondt at få foretaget svedtest — dog kan børn i de 5 min. elektroderne sidder på armen mærke en anelse varme.

 

Hvor længe varer undersøgelsen?

Undersøgelsen varer 1-1½ time, afhængig af om der er tilstrækkelig med sved.

 

Hvornår får man svar?

Svar formidles af den læge der har bestilt undersøgelsen. Der kan godt gå et par uger inden I har svaret.  Er barnet indlagt gives der svar så snart dette foreligger.

 

Hvor foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår oftest i Børneambulatoriet, ellers foretages undersøgelsen på børneafdelingen. På undersøgelsesdagen mødes om morgenen.

 

Relevante links