Transportsyge
Transportsyge er den følelse, man oplever, når bevægelsen man føler med det indre øre, er forskellig fra den bevægelse, man ser med sine øjne. Det er en almindelig tilstand, der forekommer hos en del af de mennesker, som transporterer sig i bil, tog, fly, skib osv. I forlystelser som f.eks. store rutchebaner rammes de fleste også af transportsyge.
Midler mod transportsyge
Herunder ses medicinsk udstyr og håndkøbslægemidler, der kan anvendes mod transportsyge.
Marzine®
Marzine® indeholder det aktive stof cyclizin, som (sammen med Gotur® nedenfor) normalt er førstevalg til forebyggelse af transportsyge. Dette skyldes at begge midler generelt medfører få bivirkninger og ikke virker ligeså sløvende som de øvrige medicintyper, der anvendes mod transportsyge.
Dosis:
Voksne og børn over 12 år:
- 1 tablet (50 mg) tages 1 – 2 timer før du ønsker, at virkningen skal indtræde, må maksimalt tages 3 gange dagligt.
Bør ikke gives til børn under 12 år uden lægens anvisning.
Gotur®
I modsætning til Marzine®, kan Gotur® også kan anvendes til børn i alderen 6 – 12 år. En tablet indeholder 50 mg lægemiddel. Når Marzine® anvendes til børn, skal de hun have en halv tablet (dvs. 25 mg). Se indlægssedlen.
Dosis:
Voksne og børn over 12 år:
- 1 tablet (50 mg) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange dagligt.
Børn (6-12 år):
- 25 mg (½ tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange dagligt.
Bør ikke gives til børn under 6 år uden lægens anvisning.
Postafen®
Postafen® indeholder lægemidlet meclozin, og adskiller sig derved fra de to midler ovenfor. Meclozin ofte typisk mere sløvende end cyclizin, hvilket som nævnt typisk er årsagen til at midler med cyclizin er førstevalg mod transportsyge.
Dosis: Voksne og unge over 12 år:
- 1 – 2 tabletter (25 – 50 mg) tages 1 – 2 timer før afrejse.
OBS: Denne dosis kun gælder udelukkende, når Postafen® anvendes mod transportsyge (Postafen® anvendes mod allergi eller søvnløshed, hvor dosis er anderledes – se indlægssedlen).
Scopoderm®
Scopoderm® er et middel mod transportsyge, som adskiller sig på to måder fra midlerne ovenfor: 1) Scopoderm® indeholder det aktive stof hyoscin, og 2) Scopoderm® er såkaldte depotplastre, og ikke tabletter.
Dosis:
Voksne og børn over 10 år:
- 1 depotplaster hvert 3. døgn.
- Påsættes 5-6 timer før virkning ønskes (f.eks. aftenen før rejsen) på tør og ikke-behåret hud bag øret.
OBS: Husk at læse indlægssedlen før brug, da instruktionerne herover ikke er en komplet vejledning, men kun et uddrag fra indlægssedlen.
Udover håndkøbslægemidlerne ovenfor, findes der også receptpligtig medicin mod transportsyge. Du kan læse mere herom i afsnittet “Behandling” nederst på denne side.
Hvordan føles transportsyge?
Transportsyge kan udvikle sig fra en følelse af utilpashed til koldsved og/eller svimmelhed. Dette efterfølges normalt af kvalme og/eller opkastning.
Hvem får transportsyge?
Selvom gravide kvinder og børn er mest følsomme over for transportsyge – og kvinder generelt er en smule mere følsomme over for transportsyge end mænd – kan stort set alle mennesker rammes.
Der er i øvrigt en lang række faktorer, der kan bidrage til, at man får transportsyge (se afsnittet “Risikofaktorer” nedenfor).
Man kan fravænne sig transportsyge ved gentagende gange at udsætte sig selv for den samme type transport, men det er en langvarig og ubehagelig form for “behandling”. Herudover aftager tendensen til transport normalt også med alderen.
Risikofaktorer
Udover at være gravid eller barn er følgende alle faktorer, der øger risikoen for, at man få transportsyge:
- Transportformen
- Frygt eller angst for at rejse
- Dårlig ventilation i transportmidlet
- At man ikke kan se ud af vinduet
Årsager
Transportsyge forårsages af de blandede signaler, som øjnene og ørerne sender til hjernen. Hvis du ikke kan se den bevægelse, som din krop føler – eller omvendt – ikke kan føle den bevægelse dine øjne ser, så er det sandsynligt, at din hjerne vil modtage blandede signaler og at du får transportsyge.
Symptomer
De indledende symptomer på transportsyge er som regel en følelse af utilpashed, der efterfølges af ansigtsrødme, sved eller koldsved og svimmelhed. Adfærdsmæssigt bliver man mere stille, indadvendt og eventuelt også trist. Andre almindelige symptomer er, at huden bliver bleg og spytproduktionen mindskes (mundtørhed) samt at man får hovedpine og bliver træt. Kvalme og/eller opkastning forekommer normalt efter disse indledende symptomer.
Symptomerne forsvinder gradvist, når bevægelsen (der har udløst transportsygen) ophører. Det kan tage op til et par timer, før symptomerne forsvinder helt.
Hvornår skal man kontakte lægen?
I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at kontakte lægen, idet transportsygen forsvinder af sig selv, når den forstyrrende bevægelse ophører. Hvis man har kastet meget op, bør man dog være påpasselig med at ikke at blive dehydreret.
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du ligger ned, bliver du normalt mindre transportsyg end hvis du står op eller sidder oprejst.
Sørg for at kigge ud af vinduet.
Nedenfor finder du en oversigt over de ting, der anbefales og frarådes i forhold til at undgå transportsyge.
Receptpligtig medicin
Phenergan®
Prometazin®
Naturmidler/kosttilskud
OBS: Bemærk venligst at naturmidler og kosttilskud såsom ingefær og pebermynte ikke er godkendte til behandling af transportsyge af Lægemiddelstyrelsen.
Ingefær har længe været anvendt mod transportsyge, men dens effekt mod transportsyge er endnu udokumenteret. Ingefær kan købes her:
Du kan se flere kosttilskud med ingefær her.
Ligesom med ingefær anvendes pebermynte mod søsyge, men effekten er fortsat udokumenteret. Pebermynte kan købes her:
Relevante links